MallorcaWeb
CARTA DEL GOB AL PRESIDENT DEL GOVERN
Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB)
(05/07/2000)

L'actual expansió turística i immobiliària és tan exagerada que, no només està posant en perill els
recursos naturals de l'illa, sinó que també està provocant la degradació del propi producte turístic i, sobretot, una pèrdua evident de qualitat de vida.

Les mesures que al llarg de 1999 varen adoptar el Consell de Mallorca, l'executiu d'en Matas i el nou Govern de progrés, no han aconseguit reduir, d'una forma important, la capacitat de població permesa al planejament urbanístic: dels quatre milions d'habitants prevists a plans i normes, just se'n retallaren 300.000. Les posteriors reformes aprovades en aquesta legislatura només han reduït en 50.000 places més.

La capacitat de població d'allò que ja està construït a les Balears arriba als 1.400.000 habitants, amb uns increments anuals de més de 45.000 places. Es igualment espectacular l'augment constant del nombre de turistes que arriben cada any a les nostres illes. A l'any 1999 vàrem assolir la xifra de 10,7 milions de turistes.

La realitat d'aquests darrers anys demostra que tot allò que les normes permeten urbanitzar, s'acaba
urbanitzant. De fet, actualment s'estan construint edificacions i urbanitzacions que responen a planejaments de fa anys. Així doncs, amb una planejament tant desenvolupista com l'actual, un aeroport, com el de Palma, amb capacitat per transportar 24 milions de passatgers, una demanda que cobreix tota Europa, etc., la barrumbada que ens pot caure pot ser impressionant, si abans no s'aborda una reforma en profunditat de la legislació i sobretot dels instruments de planificació territorial.

D'altra banda és evident que les mesures que el nou executiu està impulsant quant a millorar la gestió
de l'aigua o dels residus, poden quedar en no-res davant el potencial de creixement del consum d'aigua o de la producció de residus com a conseqüència dels increments de turistes i residents que s'espera.

En la qüestió dels recursos s'evidencia clarament la insostenibilitat de l'actual model turístic i urbanístic: si ja fa quasi cent anys que depenenem de l'exterior per obtenir energia, ara també l'obtenció d'aigua potable necessita del petroli, cada vegada més car i més llunyà. També creix la dependència externa d'aliments, béns de consum, tecnologia, etc.

Es imprescindible no només abordar reformes profundes de la legislació territorial, econòmica, turística o ambiental, sinó amb la màxima urgència adoptar mesures cautelars a fi de congelar el creixement desbocat, i poder afrontar les reformes profundes amb més debat i si és possible amb gran consens social i polític.

El pacte de progrés redactat i signat per les forces polítiques que  gestionen el Consell i el Govern
compromet les institucions a canviar un model territorial absolutament insostenible  i a aprovar tot un seguit de lleis i plans per a aconseguir aquest objectiu.

Ha passat quasi un any d'ençà de la presa de possessió del nou Govern de les Illes Balears. La situació quant a noves normes legislatives, reglamentàries i quant a mesures cautelars és gairebé la mateixa que al principi. La quasi absoluta majoria de lleis que el Govern va anunciar que faria estan encara per enllestir. Això vol dir que la seva aprovació i posterior execució se pot retardar mesos o anys.

És  necessari abordar amb la màxima urgència i valentia l'elaboració o la reforma de tot un seguit de lleis urbanístiques i territorials a fi posar les bases jurídiques d'un nou model territorial. La situació que hem anat descrivint posa de manifest els  creixents costos ecològics, econòmics i socials d'aquest nou "boom" turístic i la seva insostenibilitat i per tant exigeix aquesta actuació.

Però a més d'actuacions urgents, és necessari trobar alternatives a un model turístic esgotat. Cal doncs una reestructuració de la nostra economia que tengui com a eixos bàsics la contenció del turisme, redimesionant-lo a la baixa  i congelant la construcció de nous hotels, apartaments i habitatges.

Per a assolir aquests objectius són necessàries actuacions dins el camp de l'urbanisme i l'ordenació del territori, dins la política turística, a la planificació  sectorial (carreteres, energia, aigua, residus…..), inversions públiques, fiscalitat, etc.

Al cap i a la fi, l'objectiu de les mesures que el GOB proposa tenen com a objectius generals,  els
següents:

- Reduir la capacitat d'allotjament i d'edificació tant dins el sòl urbà i urbanitzable com dins el sòl rústic
- Estabilitzar i reduir el nombre de turistes que ens visiten i en general posar fre al creixement demogràfic
- Gestionar de forma racional i sostenible els recursos naturals
- Impedir la construcció de grans infrastructures, especialment les de transport (autopistes i autovies,
aeroports. Ports,..)

Canvis en la normativa vigent

Es clar que per a poder assolir aquests objectius i apostar alhora per un desenvolupament sostenible, implica canvis profunds en la normativa vigent, tant pel que fa  lleis, com a plans. En aquest sentit bàsicament proposam:

- La reforma de les DOT
- Restringint dràsticament les possibilitats edificatòries tant dins el sòl urbà com a urbanitzable
- Incrementant la protecció del sòl rústic i els espais naturals
- Limitant la construcció de grans infrastructures: aeroport, autopistes i autovies, ports esportius
- Un canvi en  la política turística, hidràulica, energètica, de residus, etc
- La modificació  dels Plans Directors Sectorials aprovats
- Una canvi notable en el marc legal del Sòl.

Mesures cautelars urgents

Mentretant  s'aborden aquests canvis profunds en la normativa territorial i ambiental vigent, és urgent
que el Govern de les Illes Balears adopti  mesures cautelars, tals com les següents:

- Restricció de  les possibilitats d'edificació dins sòl urbà, especialment pel que fa habitatges plurifamiliars,
apartaments i hotels
- Reducció de l'edificabilitat a parcel·les i solars a zones del litoral
- Suspensió de tot aquell sòl urbanitzable que no tengui Projecte d'Urbanització aprovat definitivament
- Establiment  d'un  "numerus claussus"  anuals en el nombre de llicències a atorgar per cada Ajuntament
- Congelació del sòl urbà que no tengui condició de solar
- Paralització de les autoritzacions i de la construcció de camps de golf
- Moratòria en l'autorització i en la construcció de  nous ports esportius

L'adopció d'aquestes mesures cautelars són imprescindible no només per a aturar ràpidament
processos irreversibles d'urbanització o edificació del nostre territori i del litoral, sinó també per a poder abordar, amb la tranquil·litat necessària, una nova política d'ordenació territorial, ambiental i urbanística que posi les bases per un model de desenvolupament sostenible per a les Illes Balears.
 
 

<< BACK
MallorcaWeb HOME