MallorcaWeb
Parc Natural: associar-se sí, informar-se també, radicalitzar-se no.
Grup Tramuntana 2000 (Sóller)
(25/02/2000)
 

Després de l’aldarull informatiu i social provocat pel tema del futur Parc Natural de la Serra de Tramuntana, el nostre grup també hi vol oferir les seves primeres impressions i punts de vista, més que res per si poden servir com a elements de reflexió i no d’enfrontament.

En primer lloc cal parlar de la recentment constituïda: Associació Agrària contra la futura declaració de Parc. Nosaltres, que des dels nostres articles animam a la participació ciutadana, consideram com a positiu la constitució d’una associació de propietaris afectats per la declaració perquè puguin fer pinya i defensar així millor els seus legítims interessos. Però hi volem posar tres importants emperons: primerament consideram que tant la directiva de dita associació com la seva actitud s’ha polititzat massa. Sobre aquesta afirmació ens hi porten dos clars indicis: la relació sabuda dels màxims responsables de l’associació i d’alguns dels seus promotors amb un partit polític determinat que ara es troba a l’oposició en el nostre consistori i en la Comunitat Autònoma; la coincidència de treure el tema en període preelectoral quan ja fa anys que se’n parla i s’hi debat. Aquesta satel·litització de l’associació pot fer que molts de propietaris amb altres idearis polítics s’hi mantenguin al marge i, per tant, que resulti poc representativa.

El segon punt que objectam pel considerar-lo absurd és el de la conveniència de rebutjar ja, de primeres el Parc quan encara no, hi ha cap esborrany públic ni del Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN) ni, per tant, del Pla d’Ús i Gestió del Parc Natural de la Serra, plans, ambdós que aniran a exposició publica i sobre els quals es podran fer totes les al·legacions que hom consideri oportunes. El posicionament de l’Associació Agrària en contra del Parc és, idò, des del nostre punt de vista, molt precipitat.

Per acabar la nostra reflexió sobre l’actuació de dita associació, cal dir que consideram que alguns plantejaments exposats per anar en contra del Pla són, si més no, equivocats:
 

  1. Es pren com a exemple de mala gestió el Parc Natural de Mondragó quan no té cap punt de comparació ni per les seves característiques ni per la història de la seva constitució amb el futur Parc Natural de la Serra de Tramuntana. A més, cada parc té el seu propi Pla d’Ús i Gestió on es tenen en compte les característiques peculiars de la zona.

  2.  
  3. Es diu que no es respectarà la propietat privada i es fa esment sobre els drets de tempteig i retracte. Sobre això volem fer saber que les finques de més de 100 ha. de la Serra ja estan afectades per aquest dret des de 1945 i que a les Balears, ni l’Estat ni la Comunitat Autònoma, mai l’han fet servir. A més, si el Govern vol adquirir més terrenys a la Serra ho farà mitjançant la convocatòria de concursos públics.

  4.  
  5. S’assegura que no es podrà fer cap tipus de construcció. Sobre això val a dir que l’ordenació del futur parc no té perquè anar acompanyada de cap normativa urbanística especial sinó que segurament es mantindrà l’actualment ja vigent que és la Llei d’Espais Naturals (LEN) i, als municipis afectats, a més, els respectius planejaments urbanístics.

  6.  
  7. Altres usos, la caça, per exemple, actualment ja estan regulats i no creiem que es creï una nova normativa.


I quin és, també de primeres, el punt de vista del nostre grup Tramuntana 2000?. Idò nosaltres consideram que serà ben arribada la conversió de la Serra en Parc Natural si:
 

  1. Es respecta el dret a la propietat privada tant de grans com de petits propietaris.

  2.  
  3. Serveix per a conservar i rehabilitar el patrimoni tradicional de la Serra (marges, camins, síquies, sínies, torres, oratoris, casetes de neu, eres i un llarg etcètera) i els seus usos tradicionals, aturant l’actual degradació que pateix a tots els nivells. Sabem que actualment els pagesos no poden viure únicament de la seva feina al camp. La declaració de Parc ha de significar un revulsiu, ha d’ésser una figura que serveixi per aconseguir noves ajudes per a la pagesia i per a la conservació d’aquest patrimoni.

  4.  
  5. Serveix per a aconseguir una major vigilància dels espais rurals, tan públics com privats. Actualment la Serra es troba totalment desprotegida davant els actes vandàlics.

  6.  
  7. Ordena el trànsit de turistes i excursionistes per la Serra. S’ha d’aturar el desgavell actual on es pot trobar gent escampada per tot i que, moltes vegades, no respecta la propietat privada.

  8.  
  9. Afavoreix la imatge turística de la nostra comarca i ajuda a desenvolupar el turisme de qualitat i el de temporada baixa.

  10.  
  11. Ajuda a vigilar i a fer complir l’actual normativa urbanística vigent a la Serra, com hem dit abans, la LEN.

  12.  
  13. Molt important, si el Parc està ben dotat econòmicament i perfectament gestionat. Si no és així serà un fracàs total. En aquest sentit seguim demanant, com a grup d’opinió, als nostres polítics que insisteixin en la creació d’un fons de compensació intermunicipal que afavoreixi aquells municipis, que veuen limitades la seva activitat turística i el seu creixement urbanístic.


Per als qui vulguin estar més ben informats sobre el tema del Parc Natural de la Serra els recomanam la lectura del dossier: La Serra de Tramuntana Aportacions per a un debat, editat per l’Obra Social i Cultural de Sa Nostra dins de la col·lecció Papers de Medi Ambient.

<< BACK
MallorcaWeb HOME