MallorcaWeb
1. CATALÀ
2. ESPAÑOL
 
 



1. CATALÀ
 

El Ple del Consell Insular de Mallorca, en sessió celebrada dia 25 d'octubre de 2000, va adoptar el següent acord:

Aprovar definitivament la Norma Territorial Cautelar per la qual s'adopten mesures provisionals per assegurar la viabilitat i efectivitat del Pla Territorial Parcial de Mallorca, que respon al següent tenor:

NORMA TERRITORIAL CAUTELAR PER LA QUAL S'ADOPTAN MESURES PROVISIONALS PER ASSEGURAR LA VIABILITAT I EFECTIVITAT DEL PLA TERRITORIAL PARCIAL DE MALLORCA. 

Exposició de motius 

La Llei 6/1999, de 3 d'abril, de les Directrius d'Ordenació Territorial de les Illes Balears, contempla, com a instruments per a l'ordenació de les àrees homogènies de caràcter supramunicipal, als plans territorials parcials, preveient que el Pla Territorial Parcial de Mallorca ordenarà el territori de la totalitat de l'illa, d'acord amb els criteris particulars determinats per aquesta norma legal. Així mateix, la Llei de Directrius estableix que aquest instrument d'ordenació territorial s'haurà d'aprovar en el termini màxim de cinc anys.

En aquest sentit, la seva Disposició addicional divuitena, introdueix una disposició addicional tercera a la Llei 8/1987, d'1 d'abril, d'ordenació territorial de les Illes Balears, que possibilita l'adopció d'unes mesures de caràcter previ a la formulació d'instruments d'ordenació territorial, que es podran dictar, alternativament, bé pel Govern de les Illes Balears, o bé pel consell insular degudament facultat per aquell: són les normes territorials cautelars, que regiran fins a l'aprovació del corresponent instrument d'ordenació territorial, i de les quals, l'àmbit, finalitat i contingut es definiran a l'acord de Consell de Govern que iniciï la seva formulació o que faculti el consell insular per a la seva redacció.

Dins aquest marc legal, el Consell de Govern de les Illes Balears, en data 24 de juliol de 2000, ha adoptat l'acord d'autoritzar a aquest Consell Insular de Mallorca, a elaborar i aprovar una Norma Territorial Cautelar prèvia a l'aprovació del Pla Territorial Parcial de Mallorca, d'aplicació a la totalitat de l'illa, per tal de garantir l'efectiva aplicació del dit instrument d'ordenació territorial; per tal d'assolir mesures de contenció de les possibilitats d'urbanitzar o edificar quan aquestes puguin ser incompatibles amb el model territorial que es vol configurar, així com altres mesures de protecció del paisatge i el medi ambient.

En aquest mateix context, ja en data 9 de març de 2000, es va a dur a terme la signatura d'un Conveni entre la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i aquest Consell de Mallorca, en el qual s'expressa que en els pactes de govern per a les Illes Balears formalitzats pel conjunt de forces polítiques que els hi varen donar suport, consta no només la transferència als Consells Insulars de la competència per l'elaboració i aprovació del Pla Territorial de Mallorca, sinó també que l'esmentat pla sigui aprovat en el termini més curt possible. Així doncs, i per tal d'escometre a la major urgència la redacció del Pla Territorial de Mallorca, es signà el conveni de col·laboració que regeix fins a l'aprovació i efectivitat de les transferències als Consells Insulars en matèria d'Ordenació del Territori, actualment en tràmit parlamentari.

En base a totes aquestes consideracions, la present Norma Territorial Cautelar, es configura com a instrument adequat per a l'establiment de mesures que suposin, no només la paralització de determinades actuacions que poden comprometre la futura ordenació del Pla, sinó que permetin també fixar un contingut normatiu positiu, establint una ordenació provisional que serveixi de marc per a la futura configuració territorial.

L'objecte de la Norma Territorial Cautelar, enllaça també amb els acords adoptats pel Ple del Consell Insular de Mallorca el 23 de desembre de 1998, que aprovà els documents que conformaven els Criteris per al Pla Territorial de Mallorca, per tal de sol·licitar al Govern de la Comunitat Autònoma, en el marc legal vigent aleshores, la tramitació davant el Parlament per a la seva aprovació, i autoritzar l'elaboració del Pla al Consell Insular.

En el dit document, quant a la configuració del model i estratègies territorials, es va palesar la necessitat de definició dels criteris de planejament i de gestió de les àrees urbanes, turístiques residencials, que permetin controlar la distribució territorial i els ritmes d'oferta d'allotjament en el conjunt del territori de Mallorca com a vectors per a la contenció del creixement poblacional, establint límits a la capacitat d'allotjament de l'illa i mecanismes que garanteixin l'adequació dels plans municipals a aquesta capacitat limitada insularment.

Igualment, les conclusions apuntaven cap a un model territorial de Mallorca per al seu desenvolupament sostenible basat en l'estructuració del seu territori com a règim funcional, és a dir, com a sistema geogràfic, socio-cultural, econòmic i funcional que garanteixi el reequilibri, potenciant els nuclis interiors i garantint un procés d'estabilització de la capacitat d'allotjament, possibilitant la renovació natural dels recursos, limitant el consum del territori, evitant-lo en les franges del litoral i sense constituir cap altre nou nucli d'assentament. Es contemplava igualment la definició de les condicions dels espais naturals, establint els condicionaments mínims per les diferents zones establertes a la Serra de Tramuntana.

Així, l'objectiu directe que la present norma pretén és doble: controlar la distribució i els ritmes de pressió sobre els recursos limitats, en el conjunt del territori de Mallorca com a factors del creixement poblacional, i el d'establir mesures concretes a la zona de la Serra de Tramuntana pel que fa a nuclis aïllats a la seva franja litoral.

Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació. 

1. Es objecte d'aquesta norma l'establiment de determinacions territorials cautelars dirigides a assegurar l'efectivitat del Pla Territorial Parcial de Mallorca.

2. La present norma serà d'aplicació a les zones turístiques de l'illa de Mallorca relacionades en el Pla d'Ordenació de l'Oferta Turística. Així mateix serà d'aplicació, restant en suspens tota actuació que, en execució o aplicació de l'ordenació urbanística establerta, impliqui urbanització o edificació, en els següents sòls classificats com a urbans i urbanitzables:

1) A Banyalbufar:

- Pla Parcial 1r sector, 1ª fase, Polígon T-2. Port des Canonge (aprovació definitiva 7-4-1975).

- Pla Parcial 1r sector, 2ª fase, Polígon T-2. Port des Canonge (aprovació definitiva 17-10-1977). 

2) A Escorca:

- Pla Parcial Polígon 2, Cala Tuent (aprovació definitiva 26-7-1976).

- Pla Parcial Polígon 6, Cala Tuent (aprovació definitiva 6-3-1978).

3) A Andratx:

- Pla Parcial de Cala Moragues (aprovació definitiva 5-5-75).

4) A Sóller:

- Pla Parcial sector núm. 9 "Béns Davall" (aprovació definitiva 27-5-87), incorporat en el vigent PGOU de Sóller com a Sector SUP 1. 

Article 2. Concepte de sòl urbà amb urbanització consolidada.

Als efectes prevists en aquesta norma, tindran la consideració de terrenys urbans amb urbanització consolidada els que comptin amb les infrastructures d'accés rodat, abastiment d'aigua, evacuació d'aigües i subministrament d'energia elèctrica, en les condicions tècniques suficients per a donar servei adequat a la població prevista en el planejament i amb connexió a les xarxes generals d'infrastructures i serveis.

Article 3. Règim de sòl urbá amb urbanització consolidada. 

1. En el sòl urbà no podrà edificar-se, prèvia obtenció de llicència, més que en les superfícies de sòl que, a més de pertànyer a l'esmentada classe per estar així classificades pels instruments de planejament general municipals, o, en els Municipis mancats dels dits instruments, per aplicació dels criteris establerts a la legislació estatal i autonòmica vigent, tinguin la condició legal de solar, compleixin els requisits de pertànyer a la categoria de sòl amb urbanització consolidada i comptin de manera efectiva, en les condicions tècniques suficients per a donar servei adequat a la població prevista en el planejament i amb connexió a les xarxes generals d'infrastructures i serveis, amb els elements d'urbanització requerits pel planejament urbanístic i, com a mínim, els següents:

a) accés rodat i que la via a la qual la parcel·la doni front tengui pavimentada la calçada, així com també construït l'encintat de la voravia en tot el seu front.

b) xarxa d'abastiment d'aigua.

c) evacuació d'aigües per clavegueram.

d) subministrament d'energia elèctrica.

2. El sòl que estigui classificat pels instruments de planejament general municipals com a urbanitzable o apte per a la urbanització, tindrà també la consideració de sòl urbà amb urbanització consolidada, als efectes del que es disposa a l'apartat anterior, sempre que estigui efectivament executada la urbanització en els termes exigits en el dit apartat i aquesta hagi estat rebuda formalment per l'Ajuntament .

3. En el sòl urbà amb urbanització consolidada que no disposi de la urbanització executada en els termes exigits en l'apartat 1 anterior, es podrà, en els termes legalment previnguts, completar la urbanització perquè aquell adquireixi la condició de solar apte per a l'edificació.

Article 4. Règim del sòl urbà sense urbanització consolidada. 

En el sòl urbà mancat de la urbanització consolidada queda en suspens tota actuació que, en execució o aplicació de l'ordenació urbanística establerta, impliqui urbanització o edificació, en els següents supòsits:

1.- Quan estant comprès en un polígon, unitat d'actuació o d'execució:

a) Que no compti amb projecte d'urbanització aprovat definitivament a la data d'aprovació inicial d'aquesta norma.

b) Que compti amb projecte d'urbanització aprovat definitivament, a la data d'aprovació inicial d'aquesta norma, s'hagi incomplit el termini en ell fixat o, en el seu defecte, el de tres anys des de la seva aprovació definitiva, per a la total terminació de les obres. A aquest efecte, s'entendrà que s'han incomplit els terminis d'execució quan, havent-se superat aquests, no s'hagi presentat sol·licitud formal d'inici de l'expedient de recepció de les obres d'urbanització en el registre general de l'ajuntament corresponent amb anterioritat a l'aprovació inicial d'aquesta norma. 

2.- Quan, malgrat no estar comprès en un polígon, unitat d'actuació o d'execució, a la data de l'aprovació inicial d'aquesta norma tengui pendents d'execució per la seva completa urbanització elements d'aquesta, exigibles d'acord amb el número 1 de l'article 3, que no tinguin per objecte ni hagin de prestar servei a una sola parcel·la. En aquest supòsit, s'exceptuen aquells actes d'edificació o ús del sòl que tinguin per objecte exclusiu la realització d'un habitatge unifamiliar aïllat o entre mitgeres, això amb inclusió de les obres d'urbanització que estrictament resulten precises amb la dita finalitat, tret de les que suposin l'obertura de nous vials.

Disposició addicional primera. 

A les zones homogènies existents, d'ús residencial i tipologia unifamiliar aïllada amb una densitat inferior a 5 habitatges per hectàrea, es podrà donar per complit el requisit referent a l'evacuació d'aigües residuals, mitjançant un sistema alternatiu de depuradores d'aigües o foses sèptiques homologades, sempre i quan hi hagi conformitat de l'Administració competent en matèria de recursos hídrics.

Disposició addicional segona. 

Els terrenys que, després de l'aprovació del Pla d'Ordenació de l'Oferta Turística de l'Illa de Mallorca, hagin resultats classificats com a sòl urbà, que confrontin amb les zones turístiques que en ell s'hi preveuen i que, per tant, restin situats dins les àrees de protecció posterior a aquelles, restaran sotmesos, segons correspongui, al règim general establert en els articles 3 i 4 i disposicions addicionals concordants d'aquesta Norma.

Disposició addicional tercera. 

Dins la suspensió de les actuacions que aquesta norma disposa, resten excloses les que tenguin per objecte la construcció de dotacions i equipaments públics i sistemes generals, això amb inclusió de les obres d'urbanització que estrictament resultin precises amb la dita finalitat.

Disposició addicional quarta. 

El sòl que estigui classificat pels instruments de planejament general municipals com a urbà a que fa referència l'article 4.1.b), així com els sols classificats com a urbanitzables o aptes per a la urbanització a que fa referència l'article 3.2, i que tingui executada la urbanització d'acord amb el planejament, però que aquesta no hagi estat rebuda formalment per l'Ajuntament, tindran igualment la consideració de sòl urbà amb urbanització consolidada als efectes del que es disposa en l'article 3, sempre que, a partir de l'aprovació inicial d'aquesta Norma, concorrin els requisits següents:

1.- Que en el termini de sis mesos, es notifiqui a l'Ajuntament que se n'ha ultimat l'execució, tot sol·licitant l'inici de l'expedient de recepció municipal.

2.- Que s'hagi adoptat l'acord plenari municipal de ratificació de l'acta de recepció municipal.

Disposició addicional cinquena. 

En els edificis existents a l'entrada en vigor de la present norma, que es trobin en un sòl urbà que no reuneixi les condicions de l'article 3, podran realitzar-s'hi obres permeses pel planejament aplicable, sempre que no suposin augment del número d'habitatges o d'unitats d'allotjament.

Disposició addicional sisena. 

1. Els drets d'edificació atribuïts pel planejament municipal que, en el moment de produir efectes l'aprovació inicial de la present Norma, hagin estat reconeguts mitjançant l'atorgament de la corresponent llicència no quedaran afectats pels seus efectes suspensius.

2. Els drets d'edificació l'autorització del quals hagués estat sol·licitada davant l'Ajuntament amb anterioritat a la data de producció d'efectes de l'acord d'aprovació inicial de la present norma, no restaran afectats per la suspensió de les actuacions que aquesta disposa.

Disposició final. 

Aquesta norma territorial cautelar té un termini de vigència màxim fins el dia 19 d'abril de 2004. En qualsevol cas, quedarà sense efecte una vegada que entri en vigor el Pla Territorial Parcial de Mallorca." 2n.- Resoldre les al·legacions causades dins el tràmit d'informació pública i avaluar igualment els informes lliurats pel Govern de les Illes Balears i pels Ajuntaments afectats, de conformitat amb l'informe emès per l'Àrea d'Urbanisme del Consell Insular de Mallorca el 4 d'octubre de 2000, així com dels termes de l'expositiu de la proposta d'aprovació definitiva del Conseller de Serveis Generals d'aquest Consell Insular>>.

El que es fa públic per a general coneixement, i a més, en compliment del disposat a la Disposició addicional tercera de Llei d'Ordenació Territorial de les Illes Balears i a l'article 124.1 del Text Refós de la Llei del Sòl de 1992, en relació a allò disposat per l'article 56 del Text Refós de la Llei del Sòl de 1976.

Contra els anteriors acords es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del sia següent al de la seva publicació.
 
 

Palma, 26 d'octubre de 2000.

El Secretari General del C.I.M.

p.o.

El Cap del Servei Jurídic Administratiu de l'Àrea d'Urbanisme

Sgt. Cristòfol Barceló Monserrat.
 
 



2. ESPAÑOL

El Pleno del Consell Insular de Mallorca, en sesión de fecha 25 de octubre de 2000, adoptó los siguientes acuerdos:

Aprobar definitivamente la Norma Territorial Cautelar por la que se adoptan medidas provisionales para asegurar la viabilidad y efectividad del Plan Territorial Parcial de Mallorca, que responde al siguiente tenor:

"NORMA TERRITORIAL CAUTELAR POR LA QUE SE ADOPTAN MEDIDAS PROVISIONALES PARA ASEGURAR LA VIABILIDAD Y EFECTIVIDAD DEL PLAN TERRITORIAL PARCIAL DE MALLORCA". 
 

Exposición de Motivos. 

La Ley 6/1999, de 3 de abril, de Directrices de Ordenación Territorial de las illes Balears, contempla, como instrumentos para la ordenación de las áreas homogéneas de carácter supramunicipal, a los planes territoriales parciales, con la previsión de que el Plan Territorial Parcial de Mallorca ordenará el territorio de la totalidad de la isla, de acuerdo con los criterios particulares determinados por esta norma legal. Igualmente, la Ley de Directrices establece que este instrumento de ordenación territorial se deberá aprobar en el plazo máximo de cinco años.

En este sentido, su Disposición adicional decimoctava, introduce una Disposición adicional tercera a la Ley 8/1987, de 1 de abril, de ordenación territorial de las illes Balears, que posibilita la adopción de unas medidas de carácter previo a la formulación de instrumentos de ordenación territorial, que se podrán dictar, alternativamente, bien por el Gobierno de las illes Balears, o bien por el consell insular debidamente facultado por aquel: son las normas territoriales cautelares, que regirán hasta la aprobación del correspondiente instrumento de ordenación territorial, cuyo ámbito, finalidad y contenido se definirán en el acuerdo del Consell de Govern que inicie su formulación o que faculte al consell insular para su redacción.

En este marco legal, el Consell de Govern de les illes Balears, en fecha 24 de julio de 2000, ha adoptado el acuerdo de autorizar a este Consell Insular de Mallorca a elaborar y aprobar una Norma Territorial Cautelar previa a la aprobación del Plan Territorial Parcial de Mallorca, de aplicación a la totalidad de la isla, para garantizar la efectiva aplicación de dicho instrumento de ordenación territorial, para adoptar medidas de contención de las posibilidades de urbanizar o edificar cuando éstas últimas puedan ser incompatibles con el modelo territorial que se quiere configurar, así como otras medidas de protección del paisaje y el medio ambiente.

En este mismo contexto, ya en fecha 9 de marzo de 2000, tuvo lugar la firma de un Convenio entre la Comunidad Autónoma de las illes Balears y este Consell de Mallorca, en el cual se expresa que en los pactos de gobierno para las illes Balears formalizados por el conjunto de fuerzas políticas que les dieron apoyo, consta no solamente la transferencia a los Consells Insulars de la competencia para la elaboración y aprobación del Plan Territorial de Mallorca, sino también que el citado plan sea aprobado en el plazo más breve posible.

Así pues, y para iniciar con la mayor urgencia la redacción del Plan Territorial de Mallorca, se firmó el convenio de colaboración que rige hasta la aprobación y efectividad de las transferencias a los Consells Insulars en materia de Ordenación del Territorio, actualmente en trámite parlamentario.

Sobre la base de todas estas consideraciones, la presente Norma Territorial Cautelar se configura como instrumento adecuado para el establecimiento de medidas que supongan, no solo la paralización de determinadas actuaciones que puedan comprometer la futura ordenación del Plan, sino que permitan asimismo fijar un contenido normativo positivo, estableciendo una ordenación provisional que sirva de marco para la futura configuración territorial.

El objeto de la Norma Territorial Cautelar, enlaza también con los acuerdos adoptados por el Pleno del Consell Insular de Mallorca el 23 de diciembre de 1998, que aprobaron los documentos que conformaban los Criterios para el Plan Territorial de Mallorca, a fin de solicitar al Gobierno de la Comunidad Autónoma, en el marco legal entonces vigente, la tramitación ante el Parlamento para su aprobación, y autorizar la elaboración del Plan al Consell Insular. En dicho documento, en cuanto a la configuración del modelo y estrategias territoriales, se puso de manifiesto la necesidad de definición de los criterios de planeamiento y de gestión de las áreas urbanas, turísticas residenciales, que permitan controlar la distribución territorial y los ritmos de oferta de alojamiento en el conjunto del territorio de Mallorca, como vectores para la contención del crecimiento poblacional, estableciendo límites a la capacidad de alojamiento de la isla y mecanismos que garanticen la adecuación de los planes municipales a esta capacidad limitada insularmente. Igualmente, las conclusiones apuntaban hacia un modelo territorial de Mallorca para su desarrollo sostenible basado en la estructuración de su territorio como régimen funcional, es decir, como sistema geográfico, socio-cultural, económico y funcional que garantice el reequilibrio, potenciando los núcleos interiores y garantizando un proceso de estabilización de la capacidad de alojamiento, posibilitando la renovación natural de los recursos, limitando el consumo del territorio, evitándolo en las franjas de litoral y sin constituir ningún otro núcleo de asentamiento. Se contemplaba igualmente la definición de las condiciones de los espacios naturales, estableciendo los condicionantes mínimos para las diferentes zonas establecidas en la Serra de Tramuntana.

Así pues, el objetivo directo que pretende la presente norma es doble: controlar la distribución y los ritmos de presión sobre los recursos limitados en el conjunto del territorio de Mallorca como factores del crecimiento poblacional, y el de establecer medidas concretas en la zona de la Serra de Tramuntana en lo referente a núcleos aislados en su franja litoral.

Artículo 1. 

Objeto y ámbito de aplicación. 

1. Es objeto de la presente norma el establecimiento de determinaciones territoriales cautelares dirigidas a asegurar la efectividad del Plan Territorial Parcial de Mallorca.

2. La presente norma será de aplicación en las zonas turísticas de la isla de Mallorca relacionadas en el Plan de Ordenación de la Oferta Turística. Igualmente será de aplicación, quedando en suspenso toda actuación que, en ejecución o aplicación de la ordenación urbanística establecida, implique urbanización o edificación, en los siguientes suelos clasificados como urbanos y urbanizables:

1) En Banyalbufar:

- Plan Parcial 1r sector, 1ª fase, Polígono T-2. Port des Canonge (aprobación definitiva 7-4-1975)

- Plan Parcial 1r sector, 2ª fase, Polígono T-2. Port des Canonge (aprobación definitiva 17-10-1977).

2) En Escorca:

- Plan Parcial Polígono 2, Cala Tuent (aprobación definitiva 26-7-1976).

- Plan Parcial Polígono 6, Cala Tuent (aprobación definitiva 6-3-1978).

3) En Andratx:

- Plan Parcial de Cala Moragues (aprobación definitiva 5-5-75).

4) En Sóller: - Plan Parcial sector núm. 9 "Béns Davall" (aprobación definitiva 27-5-87), incorporado en el vigente PGOU de Sóller como Sector SUP 1.

Artículo 2. Concepto de suelo urbano con urbanización consolidada.
 

A los efectos previstos en la presente norma, tendrán la consideración de terrenos urbanos con urbanización consolidada, los que cuenten con las infraestructuras de acceso rodado, abastecimiento de agua, evacuación de aguas y suministro de energía eléctrica, en las condiciones técnicas suficientes para dar servicio adecuado a la población prevista en el planeamiento y con conexión a las redes generales de infraestructuras y servicios.

Artículo 3. Régimen del suelo urbano con urbanización consolidada.
 

1. En el suelo urbano no se podrá edificar, previa obtención de licencia, mas que en las superficies de suelo que, además de pertenecer a la citada clase por estar así clasificadas por los instrumentos de planeamiento general municipal municipales, o, en los Municipios que no posean dichos instrumentos, por aplicación de los criterios establecidos en la legislación estatal y autonómica vigente, tengan la condición legal de solar, cumplan los requisitos de pertenecer a la categoría de suelo con urbanización consolidada y cuenten de manera efectiva, en las condiciones técnicas suficientes para dar servicio adecuado a la población prevista en el planeamiento y con conexión a las redes generales de infraestructuras y servicios, con los elementos de urbanización requeridos por el planeamiento urbanístico y, como mínimo, los siguientes:

a) acceso rodado y que la vía a la cual la parcela de frente tenga pavimentada la calzada, así como también construido el encintado de la acera en todo su frente.

b) red de abastecimiento de agua.

c) evacuación de aguas por alcantarillado.

d) suministro de energía eléctrica.

2. El suelo que esté clasificado por los instrumentos de planeamiento general municipales como urbanizable o apto para la urbanización, tendrá también la consideración de suelo urbano con urbanización consolidada, a los efectos de lo dispuesto en el apartado anterior, siempre que esté efectivamente ejecutada la urbanización en los términos exigidos en dicho apartado y ésta haya sido recepcionada formalmente por el Ayuntamiento.

3. En el suelo urbano con urbanización consolidada que no disponga de la urbanización ejecutada en los términos exigidos en el apartado 1 anterior, se podrá, en los términos legalmente prevenidos, completar la urbanización para que aquél adquiera la condición de solar apto para la edificación.

Artículo 4. Régimen del suelo urbano sin urbanización consolidada.
 

En el suelo urbano que no disponga de la urbanización consolidada, queda en suspenso toda actuación que, en ejecución o aplicación de la ordenación urbanística establecida, implique urbanización o edificación, en los siguientes supuestos:

1.- Cuando estando comprendido en un polígono, unidad de actuación o de ejecución:

a) No cuente con proyecto de urbanización aprobado definitivamente a la fecha de aprobación inicial de esta norma.

b) Cuente con proyecto de urbanización aprobado definitivamente, a la fecha de aprobación inicial de esta norma, se haya incumplido el plazo en el fijado o, en su defecto, el de tres años desde su aprobación definitiva, para la total terminación de las obras.

A este efecto, se entenderá que se han incumplido los plazos de ejecución cuando, habiéndose superado éstos, no se haya presentado solicitud formal de inicio del expediente de recepción de las obras de urbanización en el registro general del ayuntamiento correspondiente con anterioridad a la aprobación inicial de la presente norma.

2.- Cuando, a pesar de no estar incluido en un polígono, unidad de actuación o de ejecución, a la fecha de aprobación inicial de la presente norma tenga pendientes de ejecución para su completa urbanización elementos de ésta, exigibles de acuerdo con el número 1 del artículo 3, que no tengan por objeto ni hayan de prestar servicio a una sola parcela. En este supuesto, se exceptúan aquellos actos de edificación o uso del suelo que tengan por objeto exclusivo la realización de una vivienda unifamiliar aislada o entre medianeras, ello con inclusión de las obras de urbanización que estrictamente resulten precisas con dicha finalidad, excepto las que supongan la apertura de nuevos viales.

Disposición adicional primera. 

En las zonas homogéneas existentes, de uso residencial y tipología unifamiliar aislada con una densidad inferior a 5 viviendas por hectárea, se podrá dar por cumplido el requisito referente a la evacuación de aguas residuales, mediante un sistema alternativo de depuradoras de aguas o fosas sépticas homologadas, siempre y cuando exista conformidad de la Administración competente en materia de recursos hídricos.

Disposición adicional segunda. 

Los terrenos que, después de la aprobación del Plan de Ordenación de la Oferta Turística de la Isla de Mallorca, hayan resultado clasificados como suelo urbano, que confronten con las zonas turísticas que en él se preveen y que, por tanto, queden situados dentro de las áreas de protección posterior a aquellas, quedarán sometidos, según corresponda, al régimen general establecido en los artículos 3 y 4 y disposiciones adicionales concordantes de la presente norma.

Disposición adicional tercera. 
.

Dentro de la suspensión de las actuaciones que la presente norma dispone, se excluyen las que tengan por objeto la construcción de dotaciones y equipamientos públicos y sistemas generales, ello con inclusión de las obras de urbanización que estrictamente resulten precisas con dicha finalidad.

Disposición adicional cuarta. 

El suelo que esté clasificado por los instrumentos de planeamiento general municipales como urbano al que hace referencia el artículo 4.1.b), así como los suelos clasificados como urbanizables o aptos para la urbanización a que hace referencia el artículo 3.2, y que tenga ejecutada la urbanización de acuerdo con el planeamiento, pero que ésta no haya sido recepcionada formalmente por el Ayuntamiento, tendrán igualmente la consideración de suelo urbano con urbanización consolidada a los efectos de lo dispuesto en el artículo 3, siempre que, a partir de la aprobación inicial de la presente Norma, concurran los siguientes requisitos:

1.- Que en el plazo de seis meses, se notifique al Ayuntamiento que se ha ultimado su ejecución, solicitando el inicio del expediente de recepción municipal.

2.- Que se haya adoptado el acuerdo plenario municipal de ratificación del acta de recepción municipal.

Disposición adicional quinta. 

En los edificios existentes a la entrada en vigor de la presente norma, que se encuentren en suelo urbano que no reúna las condiciones del artículo 3, se podrán realizar obras permitidas por el planeamiento aplicable, siempre que no supongan aumento del número de viviendas o de unidades de alojamiento.

Disposición adicional sexta. 
.

1. Los derechos de edificación atribuidos por el planeamiento municipal que, en el momento de producir efectos la aprobación inicial de la presente Norma, hayan sido reconocidos mediante el otorgamiento de la correspondiente licencia no quedarán afectados por sus efectos suspensivos.

2. Los derechos de edificación cuya autorización hubiese sido solicitada ante el Ayuntamiento con anterioridad a la fecha de producción de efectos del acuerdo de aprobación inicial de la presente norma, no resultarán afectados por la suspensión de actuaciones que ésta dispone.

Disposición final. 

La presente norma territorial cautelar tiene un plazo de vigencia máximo hasta el día 19 de abril de 2004. En cualquier caso, quedará sin efecto una vez que entre en vigor el Plan Territorial Parcial de Mallorca." 2º.- Resolver las alegaciones causadas dentro del trámite de información pública y evaluar igualmente los informes emitidos por el Gobierno de las illes Balears y por los Ayuntamientos afectados, de conformidad con el informe emitido por el Área de Urbanismo del Consell Insular de Mallorca el 4 de octubre de 2000, así como de los términos del expositivo de la propuesta de aprobación definitiva del Conseller de Servicios Generales de este Consell Insular.

Lo que se publica para general conocimiento, y en cumplimiento de lo dispuesto en la Disposición adicional tercera de la Ley de Ordenación Territorial de las Islas Baleares y en el artículo 124.1 del Texto Refundido de la Ley del Suelo de 1992, con relación a lo dispuesto en el artículo 56 del Texto Refundido de la Ley del Suelo de 1976. Contra los anteriores acuerdos, cabe interponer recurso contencioso administrativo ante la Sala del Contencioso Administrativo del Tribunal Superior de Justicia de las Illes Balears, en el plazo de dos meses, a contar del día siguiente al de su publicación.
 
 

Palma, 26 de octubre de 2000.

El Secretario General del C.I.M.

p.o. El Jefe del Servicio Jurídico Administrativo del Área de Urbanismo

Fdo. Cristòfol Barceló Monserrat. 

<< BACK
MallorcaWeb HOME