Anar directament al contingut

El Voltor Negre: una joia a Mallorca

El Voltor Negre: una joia a Mallorca
El Voltor negre és l'habitant més emblemàtic de les muntanyes mallorquines. L'observació del seu vol majestuós sobre els cims més alts de la Serra de Tramuntana és una experiència inoblidable.

Actualment, el Voltor negre està extingit a gairebé tots els països d'Europa i tan sols destaca la població ibèrica, de més de mil parelles reproductores, essent la població mallorquina l'única insular del món. El Voltor negre és la rapaç més gran d'Europa i pot arribar a viure més de quaranta anys. S'alimenta exclusivament d'animals morts, netejant així el camp de cadàvers, situant-se en el cim de la cadena tròfica ja que no té depredadors. El Voltor depèn en gran part de la ramaderia de muntanya i la seva conservació està estretament lligada a la tradició ramadera de la Serra.

Fa tan sols quinze anys, el voltor mallorquí estava gairebé extingit. Gràcies als esforços de molta gent, juntament al programa de conservació del voltor negre a Mallorca potenciat pel Govern de les Illes Balears i la Fundació per a la Conservació del Voltor Negre - Black Vulture Conservation Foundation (BVCF), amb seu a Lloseta, la població s'ha incrementat passant d'uns 20 exemplars a principis dels anys 80 fins a més de 70 actualment.

Els esforços dedicats a la conservació del Voltor negre afavoreixen la recuperació de tot l'ecosistema de la Serra de Tramuntana, amb totes les seves espècies protegides, com l'Àguila pescadora, el Falcó, el Ferreret o les plantes endèmiques.

L'increment de l'ús il·legal de verí per al control de predadors ha esdevingut una de les principals amenaces per a la conservació d'espècies protegides en general i per a la del Voltor en particular. Amb l'objectiu d'eradicar la seva utilització, la BVCF celebra, des d'ahir dijous a Alcúdia, un Congrés Internacional sobre l' "Ús il·legal del verí al medi natural" que es perllongarà fins el pròxim cinc de març a les instal·lacions del Club Pollentia. En l'organització del congrés hi participen, juntament amb la BVCF, la Sociedad Española de Ornitología (SEO/Birdlife) i la Frankfurt Zoological Society (FZS), amb la col·laboració de moltes altres organitzacions com el GOB, l'Ajuntament d'Alcúdia, la Federación Española de Caza, WWF - Adena, etc.

Més informació:
- Juan Sánchez (BVCF) bvcf@jet.es

Foto:
- Climent Picornell

Links relacionats:
- El Buitre Negro en Mallorca
- BBC Education - Birding - Black Vulture
 
Data de publicació: 03/03/2000

© 1996-2024 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat