Anar directament al contingut

Música al Castell de Bellver

Música al Castell de Bellver
El Castell de Bellver serà l'escenari el proper dimarts 2 de juliol, a les 22:00 h, del cinquè concert del cicle "Música Antiga" organitzat per l'Ajuntament de Palma. El grup convidat per a aquesta ocasió és Micrologus, que interpretarà un repertori de música medieval, concretament polifonies profanes per a la cort aragonesa-napolitana del segle XV (música francesa, hispànica i italiana).

Es pot trobar abundant informació sobre aquesta formació italiana, dedicada a la recerca, l'estudi i la interpretació de música medieval, a la seva web: www.micrologus.it
 

L'excepcional marc del Castell de Bellver també acollirà el concert que oferiran l'Orquestra Simfònica de Balears i la Capella Mallorquina el dissabte dia 6 a les 22:00 h, així com el Festival Bellver que tendrà lloc els dies 4, 11, 18 i 25 de juliol, a les 22:00 h, també amb la participació de l'Orquestra Simfònica de Balears.
 

BREU APUNT HISTÒRIC SOBRE EL CASTELL DE BELLVER

El Castell de Bellver fou construït per ordre del rei Jaume II de Mallorca cap a l'any 1300. En foren mestres d'obra Pere Salvà i Pere Despuig. La característica principal del castell és la seva planta circular, que el converteix en un edifici singular en relació als castells europeus de l'època gòtica. També destaca la diferència existent entre l'austeritat defensiva de l'exterior, i l'arquitectura palatina de l'interior, amb els arcs apuntats de la galeria superior.

En els seus orígens el castell fou concebut com a palau reial. A finals del segle XIV el rei Joan I d'Aragó hi traslladà la seva cort fugint de la pesta que assolava la Península (1395). A partir de 1400, la governació civil del castell es concedeix als priors de la Cartoixa.

Durant les Germanies s'hi refugiaren nobles i mercaders que fugiren de la ciutat (1521) i amb el temps, passà a ser residència temporal dels virreis, que l'alternaven amb el palau de l'Almudaina.

El segle XVI s'hi va fer una gran reforma per introduir-hi l'artilleria. S'eliminaren els merlets, es va refer la torre sud, i es varen construir el revellí i el segon fossat.

Durant la Guerra de Successió el castell fou utilitzat alternativament pels governs carolí i filipista com a presó política i l'any 1717 es converteix en presó militar amb guarnició pròpia. Sota aquesta funció destaca el període corresponent a les darreries del regnat de Carles IV i la Guerra del Francès. El presoner més popular fou el ministre de "Gracia y Justicia" Gaspar Melchor de Jovellanos (1802 - 1808), qui va escriure durant aquest període de confinament les obres: "Memorias del castillo de Bellver", "Descripción histórico artística del castillo de Bellver", i "Descripción topográfica de Mallorca observada desde el castillo de Bellver".

Altres presoners a destacar foren els oficials francesos vençuts a Bailén (1808), que hi deixaren nombrosos grafits. Durant la Guerra Civil s'hi empresonaren més de 800 persones, entre altres, el diputat Alexandre Jaume i Rosselló, afusellat l'any 1937, i el batlle republicà Emili Darder i Cànaves, també executat.

L'any 1931, el bosc i el castell foren cedits pel Govern central a l'Ajuntament de Palma amb la condició que s'hi instal·lés un museu d'art antic. L'any 1947, l'Ajuntament va realitzar una reforma integral per tal d'adaptar el castell als nous usos culturals i l'any 1976 s'hi crea el Museu d'Història de la Ciutat de Palma. Els anys 1998-1999 es va realitzar la darrera reforma del Museu i s'edità material didàctic per a escolars. Actualment, l'Ajuntament també utilitza l'edifici per a activitats protocol·làries i culturals, com ara els cicles de música clàssica.
 
 

Fotos © BalearWeb
 
Data de publicació: 25/06/2002

© 1996-2024 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat