BalearWeb: Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera
La muntanya de s'Esclop, de 926 m d'altitud, es troba situada en el sector sud-occidental de la Serra de Tramuntana, entre els municipis d'Andratx, Estellencs i Calvià. Per la seva proximitat, la Mola de s'Esclop és considerada la muntanya germana del Puig de Galatzó, compartint amb aquest bona part del seu magnetisme i llegendes.
Deixant de banda les llegendes, en la història de s'Esclop és ineludible l'episodi de Francesc Aragó (El Rosselló, 1786 - París 1853). El maig del 1808, quan va esclatar la Guerra del Francès, el jove astrònom es trobava instal·lat a s'Esclop mesurant el famós Meridià Verd i, gràcies a parlar català, va salvar-se d'un linxament fent-se passar per pagès mallorquí. Al cim de la Mola de s'Esclop encara hi ha les runes de la barraca de pedra coneguda com la caseta del francès on habità Francesc Aragó. Al cim també es troba el vèrtex geodèsic que, juntament amb el vèrtex de la Mola de Formentera i el vèrtex de Campvei d'Eivissa, forma part de la xarxa de triangulació que varen utilitzar Francesc Aragó i altres astrònoms en els càlculs del Meridià Verd i en la definició de la unitat de l'actual Sistema Mètric Decimal.
Hi ha diverses maneres d'ascendir a s'Esclop. S'hi pot accedir des d'Andratx passant per s'Alqueria i sa Coma Clova. La muntanya també és franquejable des des Capdellà passant per les Cases de Galatzó i es Comellar de ses Sínies. La carretera d'Estellencs enllaça amb diverses rutes, com la que parteix de la Caseta des Forn del Paneca i passa pel Pla de s'Ordi.
La ruta que es descriu en aquest reportatge és circular, començant i acabant al Mirador des Grau o Mirador Ricard Roca, que es troba al punt quilomètric 97 de la carretera Andratx-Estellencs C-710. Els vehicles es poden deixar a la zona d'aparcament del Mirador per seguir a peu per la carretera, aproximadament un quilòmetre en direcció a Estellencs, fins arribar a un camí ample i senyalitzat a mà dreta que condueix a la zona recreativa de Son Fortuny, també anomenada Ses Serveres, on es troben unes taules amb bancs, i una barraca de carboner reconstruïda. Just darrera de la barraca comença l'ascensió cap el Coll de sa Moleta Rasa, a través del Pas des Cossí, entre l'imponent Penyal des Morro a mà esquerra i la Serra des Pinotells a mà dreta. Al final del Pas des Cossí el camí es divideix en dues direccions i, tal com marca l'indicador existent, la bifurcació de l'esquerra condueix al Puig de Galatzó i la de la dreta, que és la que hem de seguir, ens porta fins a s'Esclop bordejant la Serra des Pinotells.
A mesura que el camí s'acosta a s'Esclop, primer de forma ascendent, després amb baixada i finalment recuperant l'ascensió, s'obre una àmplia panoràmica cap al municipi de Calvià pel sud i cap a la costa d'Estellencs pel nord. Seguint amb molta atenció les fites que marquen el camí, s'arriba fins a s'Esplanada, fàcilment identificable per la presència d'una era de batre gra i d'una gran roca anomenada Penyal Blanca. Des d'aquest punt es pot accedir fins a la caseta esbucada de sa Balau o caseta de s'Esclop, o iniciar directament l'ascensió a s'Esclop que tot i no presentar grans dificultats requereix la màxima atenció i l'ajuda de les mans.
El cim ofereix extraordinàries vistes de la costa nord, de la Serra de Tramuntana amb el Puig de Galatzó en primer pla, i de la costa de ponent amb l'illa de sa Dragonera al fons.
Descendim del cim pel mateix vessant est pel qual hem ascendit i despres la tornada es fa pel Coll de sa Font des Quer, localitzable per uns polls que ombregen l'indret i pel quer o roca que dóna nom a la font. El camí, pràcticament cobert de càrritx, descendeix de forma pronunciada cap a les cases des Grau, per arribar de nou a la carretera C-710, a pocs metres del Mirador des Grau.
© 1996-2024 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat