Anar directament al contingut

Puig de Galatzó

Puig de Galatzó: Foto 1
Puig de Galatzó
  • Puig de Galatzó: Foto 1
  • Puig de Galatzó: Foto 2
  • Puig de Galatzó: Foto 3
  • Puig de Galatzó: Foto 4
  • Puig de Galatzó: Foto 5
  • Puig de Galatzó: Foto 6
  • Puig de Galatzó: Foto 7
  • Puig de Galatzó: Foto 8
  • Puig de Galatzó: Foto 9
  • Puig de Galatzó: Foto 10
  • Puig de Galatzó: Foto 11
  • Puig de Galatzó: Foto 12

El Puig de Galatzó, amb 1.027 metres d'alçada, és una de les muntanyes més singulars i emblemŕtiques de l'illa de Mallorca. Es troba a la zona de ponent, entre els municipis d'Estellencs, Puigpunyent i Calviŕ. Al seu cim, sovint cobert per núvols en forma de capell, només hi ha un včrtex geodčsic, fita fronterera de les tres finques que conformen la muntanya: Son Fortuny (Estellencs), Son Nét (Puigpunyent) i Galatzó (Calviŕ).

Per la seva forma imponent, per les singulars condicions meteorolňgiques que l'envolten, per la presčncia de coves prehistňriques de culte sagrat i per haver estat testimoni d'alguns episodis histňrics violents, el Puig de Galatzó compta amb un gran repertori de llegendes, mites i ančcdotes que li atorgen un aire mŕgic, magnčtic i fantasmagňric. Es conta que els senyors de Galatzó, de Son Fortuny i de Son Nét es reunien al cim seient al voltant d'una taula de pedra, sense sortir de les seves respectives propietats. És molt popular també la llegenda del Comte Mal, personatge condemnat per la seva crueltat a cavalcar eternament totes les nits de l'any damunt un cavall negre envoltat en flames.

Malgrat el seu aspecte inaccessible, hi ha molts camins per arribar al Puig de Galatzó. La ruta més habitual és la que parteix de la carretera Andratx-Estellencs C-710, aproximadament al quilňmetre 97, prop des Mirador des Grau. Un camí ample uneix aquest punt de partida amb la zona recreativa de Son Fortuny també coneguda com Ses Serveres, on es troben unes taules amb bancs, i una barraca de carboner reconstruďda. Just darrera de la barraca comença l'ascensió fins el Coll de sa Moleta Rasa, a través del Pas des Cossí, entre les imponents muntanyes des Pinotells i el Penyal des Morro. En aquest punt el camí es divideix en dues direccions i, tal com marca l'indicador existent, la bifurcació de la dreta condueix a sa Mola de s'Esclop i la de l'esquerra, la que hem de seguir, ens porta fins el Puig de Galatzó. Continuant l'ascensió s'arriba al Coll des Morro per després iniciar un lleuger descens amb vistes sobre Estellencs i cap a la pirŕmide del Puig de Galatzó. A continuació, pujant cap a nord-est, s'arriba al Pas de na Sabatera, punt on conflueix el camí alternatiu que procedeix de la possessió de Son Fortuny i del poble d'Estellencs. Deixant el camí a l'esquerra i continuant entre roques l'ascensió en direcció al Puig, s'arriba fins a les restes d'una antiga caseta de vigilŕncia forestal situada a l'entreforc del Camí des coll des Carniceret, que enllaça amb Puigpunyent i Galilea. L'última part de l'ascensió al Puig inclou alguns trams de roca pelada que tot i no presentar grans dificultats exigeixen la mŕxima atenció i l'ajuda de les mans.

La ruta descrita destaca per la seva vegetació, que inclou entre altres espčcies: alzines, ginebró, estepa joana, romaní, socarrell i exuberants extensions de cŕrritx. També destaquen les vistes que ofereix cap a la costa nord i les restes d'antigues construccions relacionades amb la producció de carbó que es troben al llarg del camí.

Hi ha tres rutes alternatives, totes amb elements etnolňgics i un gran valor paisatgístic. Des del poble d'Estellencs, concretament allŕ on es troben els rentadors públics, arranca la ruta que passa per la Possessió de Son Fortuny i la Font de Dalt, fins arribar al Pas de na Sabatera, lloc on el camí conflueix amb la ruta que procedeix de la zona recreativa de Son Fortuny. Una altra ruta s'inicia a Puigpunyent o a Galilea, passant per la urbanització de Son Nét, la Font des Pi, el Coll des Carniceret, fins arribar a les restes de la caseta de vigilŕncia forestal, just abans del tram final d'ascensió al Puig de Galatzó. Finalment, existeix una altra ruta que parteix des Capdellŕ, passa per les Cases de Galatzó i pel Camí de les Planes, ascendint fins el cim directament pel seu vessant sud.

Les vistes que ofereix el cim són impressionants. Al nord es divisa el poble d'Estellencs i la mar. Al nord-est, la mola de Planícia i bona part de la Serra de Tramuntana, inclňs el Puig Major. A l'est, els pobles del Pla de Mallorca i en dies clars fins i tot la Serra de Llevant. Al sud-est, els termes municipals de Puigpunyent i Palma, amb el Massís de Randa com a fons, el Cap Blanc a l'horitzó i en dies clars fins i tot l'arxipčlag de Cabrera. Al sud, el terme i la costa de Calviŕ, amb clares referčncies com el poble des Capdellŕ i les Illes Malgrat. Al sud-oest, la mola del Port d'Andratx i en dies clars fins a Eivissa. I a l'oest, la mola de s'Esclop. No és d'estranyar que el Puig de Galatzó es consideri com un dels millors miradors naturals de l'Illa i que l'ascensió al cim sigui una de les excursions més populars de les que es realitzen a Mallorca.

 
Última actualització: 27/11/2018

© 1996-2024 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat