Anar directament al contingut

Deià

Deià: Foto 1
Deià
  • Deià: Foto 1
  • Deià: Foto 2
  • Deià: Foto 3
  • Deià: Foto 4
  • Deià: Foto 5
  • Deià: Foto 6
  • Deià: Foto 7
  • Deià: Foto 8
  • Deià: Foto 9
  • Deià: Foto 10
  • Deià: Foto 11
  • Deià: Foto 12

Deià és un petit municipi de Mallorca ubicat al vessant nord-occidental de la Serra de Tramuntana entre Valldemossa, Sóller i Bunyola. El seu terme comprèn cinc quilòmetres de costa, abraçant les puntes de Sa Foradada i de Deià, la Cala de Deià i la petita Cala de Llucalcari. El punt més elevat del municipi és el Puig del Teix (1.062 m), espectacular mirador de la Serra de Tramuntana, que en aquesta zona es denomina Serra del Teix.

L'antiga vila de Deià, ubicada a uns 200 metres d'altura en el coster meridional d'Es Puig per protegir-se del vent del nord, i el petit llogaret de Llucalcari, situat prop de la costa a uns tres quilòmetres de Deià en direcció a Sóller, són els dos nuclis de població del municipi. Dins el terme també s'hi troben importants possessions, com Son Marroig, una de les propietats que l'Arxiduc Lluís Salvador d'Àustria (1847-1915) va comprar, la primera fou Miramar al terme de Valldemossa, després d'enamorar-se dels paisatges de la costa nord de Mallorca.

Degut a la seva tranquil·litat i l'extraordinària bellesa del seu paisatge, des del segle XIX molts artistes, músics i escriptors han triat Deià com a lloc de residència. Entre d'altres, destaquen l'escriptor anglès Robert Graves (1895-1985) i el pintor i arqueòleg americà William Waldren (1924-2003), fundador del Museu Arqueològic de Deià.

Tradicionalment dedicat a l'agricultura i a la pesca, Deià s'ha convertit en un municipi turístic sense perdre el seu singular encant i compta amb un petita, però selecta, oferta d'allotjament formada pels hotels La Residència, Es Molí i Costa d'Or, aquest darrer a Llucalcari, els hostals Miramar i Villaverde, l'hotel d'interior des Puig, i l'agroturisme Sa Pedrissa.

La vila de Deià també compta amb una variada oferta de bars i restaurants, la majoria ubicats a la part mitjana del poble a ambdós costats de la carretera de Valldemossa-Sóller. Durant l'estiu, a la terrassa del Cafè Sa Fonda sovint hi han actuacions musicals. En aquest popular cafè hi han tocat de forma improvisada molts artistes de fama internacional, acompanyats de Kevin Ayers, músic anglès que ha residit llargues temporades a Deià, i de Joan Bibiloni, músic mallorquí que també ha residit al poble.

A la Cala de Deià, i només durant l'estiu, funcionen dos restaurants: Can Lluc, situat sobre la platja, i Can March, situat sobre les roques, on es pot menjar peix fresc del dia capturat per les barques de la cala. Per últim, als afores del poble en direcció a Valldemossa i ubicat sobre un penya-segat al costat de Son Marroig, s'hi troba el restaurant Mirador de na Foradada amb espectaculars vistes sobre la punta de Sa Foradada.

Deià ofereix molts al·licients, com són les excursions a peu que es poden fer pel municipi, entre les tradicionals marjades d'oliveres o pels carrers estrets i empedrats del cas antic de la vila. Les més populars i recomanables per a tots els públics són les que van de la vila de Deià fins a la Cala, la que uneix la Cala amb Llucalcari, la que connecta Deià amb Sóller, i el Camí des Racó, que comença a Es Llavador de vila i puja per una antiga escala de pedra seguint el curs d'un dels abundants torrents del poble.

Quant a l'oferta cultural, a més d'algunes galeries d'art, cal destacar el Museu Parroquial, el Museu Arqueològic, Ca n'Alluny - La casa de Robert Graves, i el Museu Arxiduc Lluís Salvador de Son Marroig, que acull anualment des de 1978 el Festival Internacional de Deià dedicat a la música de cambra. També és remarcable Tertúlia@Deià, celebració anual del Hay Festival dedicada a la literatura, la música i l'art que s'organitza des de l'any 2004. Altres llocs de visita obligada són l'església i el cementiri situats a la part alta de la vila. Les festes patronals se celebren el 24 de juny en honor de Sant Joan Baptista. Per últim, esmentar que l'Associació de Veïns de Deià, constituïda l'any 2000, edita la revista s'Encruia, publicada en català, espanyol i anglès.

Deià s'ha convertit en els darrers anys en una societat oberta i multicultural, on la majoria dels seus habitants coincideixen en la necessitat de preservar el privilegiat entorn natural que posseeixen. En aquest sentit, cal mencionar el llibre " Mallorquins, estrangers i forasters" de Jacqueline Waldren, antropòloga americana i vídua de William Waldren, fundador del Museu Arqueològic de Deià.

Es pot trobar més informació sobre Deià a les webs de l'Ajuntament, del setmanari Veu de Sóller, i de la publicació electrònica Deia.info.

 
Última actualització: 28/12/2006

© 1996-2024 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat