BalearWeb: Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera
L'extrem sud de Mallorca, envoltat per la Reserva Marina de Migjorn, conserva una de les zones de costa sense urbanitzar més extenses de l'illa. Tot el litoral des de Cala s'Almunia fins a la Colònia de Sant Jordi es manté verge, conformat un dels espais naturals més atractius de Mallorca per als caminants i amants de la natura.
Tant el circuit que va de Cala s'Almunia fins al Cap de ses Salines, que es descriu a continuació, com el que va del mateix Cap de ses Salines fins a la Colònia de Sant Jordi, descrit en un altre reportatge, compten amb un paisatge inigualable.
La ruta de Cala s'Almunia fins al Cap de ses Salines té una longitud d'uns 8 quilòmetres. El recorregut es realitza en unes tres hores, més el temps dedicat al descans, i no presenta grans dificultats. L'itinerari transcorre majoritàriament per zones de penya-segats, en contrast amb l'itinerari de Cap de ses Salines fins a la Colònia de Sant Jordi, on predominen les zones arenoses.
En iniciar l'excursió, el primer punt d'interès és el Caló des Moro, preciosa platja verge de fons arenós envoltada de penya-segats, situada just darrera de Cala s'Almunia. A continuació es troba Cala s'Almunia, pintoresca cala de gran bellesa que acull un conjunt d'humils casetes de pescadors.
Seguint per la costa, en direcció sud-oest i guiant-se per les fites que marquen al camí, aviat s'arriba al poblat prehistòric de ses Talaies des Bauç i poc després es passa vora una caseta abandonada. En aquest punt ens podem desviar cap a l'interior, per intentar trobar la Cova del Drac i per gaudir del paisatge rural que configuren els camps de cultiu delimitats per parets seques, les barraques de roter i altres elements d'interès etnològic. Al penya-segat també existeixen petjades fòssils de Myotragus però, igual que la Cova del Drac, si no es coneix la ubicació exacta, són difícils de localitzar.
Reprenent el camí de la costa s'arriba fins a Cala Figuereta i després al Caló des Màrmols, un dels punts més bells de l'excursió, on convé fer una aturada. La cala destaca pel color turquesa de les seves aigües que contrasta amb els rogencs penya-segats que l'envolten.
Al llarg del recorregut resulta interessant fixar-se en les capritxoses formes i cavitats que l'erosió marina ha esculpit en les roques calcaries dels penya-segats, com ara es Pontàs o la Cova de sa Plana, i també s'aprecien antigues pedreres d'on s'extreia l'anomenada pedra de Santanyí, emprada en la construcció de grans edificis arreu de l'illa.
Després del Caló des Màrmols cal travessar el Torrent d'en Barragot i des d'allà fins al Cap de ses Salines el terreny descendeix suaument. La imponent figura del Far de Cap de Ses Salines, que actualment acull una estació d'investigació costanera de l'IMEDEA, indica el punt final de l'excursió.
© 1996-2025 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat